Studie beoordeelt nauwkeurigheid realtime verkeersinformatiediensten

TomTom_Stau_IndexIn een onlangs verschenen onafhankelijke studie van de University of Michigan worden verschillende realtime verkeersdiensten van meerder aanbieders met elkaar vergeleken. De nauwkeurigste resultaten bleken de filemeldingen van de iOS-app van TomTom en het GO 2535 navigatiesysteem van hetzelfde bedrijf.

Naast producten van TomTom deden ook een aantal navigatiesystemen van Garmin mee, zoals de nüvi 1690 (SIM), nüvi 3590 (HD Digital Traffic), nüvi 1695 (SIM), nüvi 3490 (HD Digital Traffic) en apps van Google en INRIX, voor zowel Android als iOS. Voor de studie werden de geteste navigatiesystemen in een speciaal geprepareerd testvoertuig geplaatst, waarbij de beeldschermen van de apparaten via meerdere camera’s in de gaten werden gehouden. Op deze manier heeft men kunnen beoordelen welk navigatiesysteem de meest nauwkeurige filemeldingen biedt.

Het meest nauwkeurig met haar waarschuwing bleken de TomTom GO 2535 en de TomTom iOS app met een nauwkeurigheid van 67% en 66%. De Google app behaalde 52% en de INRIX app kwam niet verder dan 38%. Het slechtst presteerden de Garmin apparaten, waarbij de HD Digital Traffic dienst niet verder kwam dan een nauwkeurigheid van 22% en de SIM-dienst bleef steken op 4%. Ook in het onderzoek naar de nauwkeurigheid van het herkennen van files op snelwegen bleken de TomTom oplossing met 76% veruit het nauwkeurigst. Het beeld was hier hetzelfde als bij de totale beoordeling met de Google app met een nauwkeurigheid van 54%, de INRIX app met 46%, Garmins HD Digital Traffic met 28% en de SIM-dienst met slechts 4% nauwkeurigheid.

De studie komt tot de conclusie dat de realtime verkeersinformatiediensten nog verder verbeterd moeten worden voordat gebruikers er echt op kunnen vertrouwen dat ze niet meer in een file terechtkomen. De volledig studie (in het Engels) is hier als PDF te downloaden. Overigens wordt TomTom als sponsor van de studie genoemd in het document, wat hoogstwaarschijnlijk bij andere fabrikanten leidt tot een ietwat nare bijsmaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *