Met de FlyKly Smart Wheel maakt je van elke fiets een E-Bike

FlyKly_Smart_Wheel_05Er gaat bijna geen week voorbij of er wordt wel een nieuw interessant project op een van de vele Crowdfunding platformen ontdekt. Onlangs ontdekten we de FlyKly Smart Wheel, waarmee je van elke normale fiets een elektrische fiets maakt en deze via een smartphone app kunt bedienen. Daarbij krijg je ook nog navigatiesoftware voor de fiets.

Ombouwen vrij eenvoudig

Het FlyKly Smart Wheel wordt als vervanging van het oorspronkelijke achterwiel gemonteerd. In het midden van het wiel bevindt zich de 250W elektromotor, die wordt aangedreven door een 36V lithium accu. Hiermee zou een maximale snelheid van 25 km/h mogelijk zijn en een bereik van ongeveer 50 kilometer. De accu wordt via het lichtnet opgeladen, maar wordt tijdens het fietsen bergaf ook bijgeladen. Opladen aan het lichtnet duurt ongeveer 2 -3 uur.

FlyKly_Smart_Wheel_01

Je smartphone kun je in de houder op het stuur plaatsen. De houder doet tevens dienst als voorlicht en laadt de smartphone tijdens het fietsen op. De stroom hiervoor wordt gegenereerd door een dynamo die zich aan het voorwiel bevindt. Het Smart Wheel wordt bestuur via de FlyKly app, die zowel voor iOS, Android als voor de Pebble Smartwatch beschikbaar is. De communicatie verloopt via bluetooth. Zo kun je via de app voor vertrek bijvoorbeeld een maximum snelheid invoeren, die dan tijdens het fietsen wordt vastgehouden en pas wordt losgelaten op het moment dat je remt. De motor wordt automatisch gestart als je op de pedalen gaat staan en schakelt uit op het moment dat je stopt. Wil je onderweg even een terrasje pakken, dan kun je de motor via de app ook volledig blokkeren. Wordt je fiets dan toch een keer gestolen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om deze via de ingebouwde GPS-ontvanger weer te lokaliseren. Ook is het mogelijk om vooraf een bepaald gebied in te stellen waarbinnen de fiets moet blijven. Komt de fiets buiten dit gebied dan ontvang je automatisch een melding op je smartphone.

FlyKly_Smart_Wheel_02 FlyKly_Smart_Wheel_03

Uiteraard heeft de app nog andere functies, zoals weergave van de actuele snelheid, afgelegde kilometers of tijd, maar ook de resterende capaciteit van de accu wordt weergegeven. Via de routing functie kun je jezelf een aantal routes laten voorstellen die voldoen aan bepaalde criteria. Afgelegde routes kunnen ook worden gedeeld met andere fietsers, vrienden of de (lokale) overheid. Deze laatste kan aan de hand van deze data zijn infrastructuur voor fietsers verder verbeteren.

FlyKly_Smart_Wheel_04

Het FlyKly Smart Wheel weegt ongeveer 4 kilogram en zou eenvoudig te monteren zijn. Geïnteresseerden kunnen het project vanaf 1 dollar ondersteunen via Kickstarter. Het Smart Wheel zelf is in de voorbestelling verkrijgbaar vanaf 550 dollar en te bestellen in acht verschillende kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *