Bluetooth Low Energy (BLE) efficiënter dan NFC?

NFC-Payment-200x133Lange tijd leek Near Field Communication (NFC) de optimale oplossing voor mobiel betalen via de smartphone. Apple kreeg vaak kritiek dat ze deze wijdverbreide standaard met haar smartphones niet ondersteunde. Volgens het Duitse eco instituut wordt daarbij echter geen rekening gehouden met het feit dat de fabrikant van de iPhone wel Bluetooth Low Energy (BLE) in haar toestellen integreert en dit aanzienlijk betere features biedt.

BLE en NFC zijn twee concurrerende standaarden, die beiden de basisfunctionaliteit voor Near Field Communication, zoals betalen via het mobieltje of indoor navigatie, bieden. Terwijl NFC de afgelopen jaren aan de winnende hand leek, zou BLE wel eens een “NFC-Killer” kunnen worden. “BLE heeft bij de huidige stand van de techniek duidelijk meer potentie voor Micro Location dan NFC.“, aldus de heer Summa van het eco instituut. Argumenten die hij hiervoor aandraagt zijn, dat BLE werkt tot een afstand van 10 meter, terwijl NFC werkt op een afstand van maximaal 20 centimeter. Hierdoor kunnen klanten in een drukke winkel vanaf grotere afstand betalen en hoeven zij zich niet voor de kassa te verdringen. Dit zou weer kunnen zorgen voor kortere wachtrijen. Daarnaast zou BLE aanzienlijk goedkoper zijn om te implementeren. Om een middelgroot warenhuis te voorzien van NFC moet men rekening houden met ongeveer 100.000 euro, terwijl dezelfde uitrusting bij BLE ongeveer 5.000 euro kost.

Er is veel voor te zeggen om NFC te vervangen door BLE als de standaard voor Near Field Communication en we zijn dan ook benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *