TomTom waarschuwt voor de OSM-kaarten

TomTom probeert haar klanten via haar nieuwsbrief te waarschuwen voor de nadelen van de OpenStreetMap-kaarten…

TomTom probeert haar klanten via haar nieuwsbrief te waarschuwen voor de nadelen van de OpenStreetMap-kaarten...TomTom voelt schijnbaar de toenemende concurrentie van de Open Source kaartdienst OpenStreetMap (OSM), want in een recente nieuwsbrief waarschuwt het bedrijf haar klanten voor het gratis kaartmateriaal.

Volgens TomTom zou het OSM-kaartmateriaal in een aantal regio’s 16 procent minder aanvullende attributen zoals straatnamen bevatten en zouden er een derde minder wegen in het kaartmateriaal zijn opgenomen. Een recente studie van de Universiteit van Heidelberg liet echter het tegenovergestelde beeld zien en kwam tot de conclusie dat de OSM-kaarten de kaarten van TomTom al hebben ingehaald. Alleen op het gebied van aanvullende navigatiedata lopen TomTom en andere aanbieders van kaartmateriaal nog duidelijk voorop.

Daarnaast waarschuwt TomTom voor mogelijke manipulatie van het gratis kaartmateriaal en voert daarbij als voorbeeld op, dat de rijrichting van een aantal wegen een tijd geleden werd omgedraaid. In tegenstelling tot wat TomTom beweert gaat het daarbij niet om duizenden gevallen, maar om een klein aantal gevallen. De OSM-community heeft daarop adequaat gereageerd en de foutieve correcties binnen de kortste keren weer aangepast.

Het gedrag van een aantal commerciële aanbieders richting de OpenStreetMap-community doet denken aan de eerste jaren dat Wikipedia in opkomst was. Destijds trachten aanbieders van encyclopedieën ook de vinger op de zwakke plekken van dit project te leggen.

Toch blijft overeind dat het OpenStreetMap-kaartmateriaal door een aantal beperkingen, zoals aanwijzingen wanneer moet worden afgeslagen, in een aantal regio’s niet of slechts zeer beperkt geschikt is voor navigatie op basis van aanwijzingen. Gebruik je de kaarten alleen om je te oriënteren, bijvoorbeeld te voet of op de fiets, dan heb je met de OpenStreetMap-kaarten een uitstekend alternatief voor de commerciële aanbieders.

meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *