Scania Active Prediction

Scania en NAVTEQ hopen met een intelligent systeem voor het regelen van de snelheid te besparen op het brandstofverbruik…

Aanbieder van digitale kaarten en verkeersinformatie voor voertuignavigatie NAVTEQ gaat samenwerken met Scania, fabrikant van trucks en bussen, maar ook motoren voor de scheepvaart en industrie. NAVTEQ ondersteunt het nieuwe cruisecontrolesysteem Active Prediction daarbij met haar kaartgegevens.

Scania presenteerde haar intelligente cruisecontrolesysteem december vorig jaar. Het systeem kijkt daarbij met behulp van GPS en topografische kaarten vooruit en bepaalt op die manier de optimale snelheid die het meest geschikt is voor het te rijden traject, rekening houdend met het hoogteprofiel. Op die manier denkt men tot 3% brandstof te kunnen besparen.

Het kaartmateriaal van NAVTEQ dat wordt gebruikt bij Scania Active Prediction, biedt op dit moment dekking voor West- en Midden-Europa en kan geactualiseerd worden. Beweegt men zich in gebieden die buiten het kaartmateriaal vallen, dan schakelt het systeem automatisch terug op de normale cruisecontrole.

Zo werkt het

De Active Prediction Cruisepilot werkt samen met het motormanagement en controlesystemen om de snelheid automatisch te reguleren. Daarbij wordt rekening gehouden met dalingen, stijgingen en de weggeometrie.

Met behulp van knoppen op het stuur kan de bestuurder voorafgaand aan de rit de kruissnelheid en de snelheid voor lange afdalingen of stijgingen instellen. Vervolgens wordt de optimale snelheid die door de Active Prediction cruisecontrole is berekend bovenin het scherm getoond en krijg je een groene E te zien als het systeem ingrijpt.

Scania Active Prediction cruisecontrol

Vooral de minder ervaren vrachtwagenchauffeurs zouden profiteren van deze technologie. Maar ook voor ervaren bestuurders zou er op onbekende trajecten, in het donker of onder slechte weersomstandigheden brandstof bespaard kunnen worden. Het tijdverlies, voor chauffeurs altijd een belangrijk criterium, zou daarbij te verwaarlozen zijn.

Active Prediction is voor Scania klanten vanaf begin 2012 in heel Europa beschikbaar.

meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *